Ytliga blodkärl och kärlbristningar – diodlaser

Kärlbristningar är små vener som finns nära hudytan. De är vanligtvis tunna och mindre än 1 mm i omkrets och har en röd eller blåaktig färg. De kan förekomma på andra områden på kroppen, men vanligt är att de finns i ansiktet eller på benen. Är kärlen grövre än ca 0,5 mm rekommenderas  skum- sklerosering.

Ytliga kärlbristningar på benen orsakar ingen förhöjning av huden, inga knölar eller andra ojämna partier. De utgör inte något medicinskt besvär eller någon hälsorisk utan är egentligen rent estetiskt. Det är skillnaden mot åderbråck som ger andra besvär. Vi arbetar med två olika maskiner Diod Laser -Kärl och Diatermi.

TA BORT KÄRL MED DIOD LASER

TA BORT KÄRL MED MASKIN

Vilka tre olika kärlproblem finns?

Ådernät:

– Kallas även för spider veins (Spiders) och är 1-3 mm tunna spindelnätsliknade ådror i huden vars uppkomst inte är helt känd. 80% av alla vuxna personer har ådernät och de upplevs som ett kosmetiskt problem och aldrig smärtsamma.

Kärlbristningar:

– Är ett samlingsnamn för ådernät och ytliga brustna blodkärl som är små kärl/vener i storleken 0,1 – 2 mm som syns genom huden.

Åderbråck:

– Information finns på den här sidan.

Hur går behandlingen till och känns det något?

Att behandla ytliga blodkärl med Diod laser är en snabb och effektiv metod. Diod laser är en maskin som tar bort ytliga blodkärl med högfrekvent mikropunkt ljus som producerar elektromagnetiska impulser. Energin överförs under hudytan genom optisk fiber, krossar kapillärer som sedan absorberas av hudens vävnader. Resultatet är permanent.

Behandlingen kan kännas lite olika från person till person. Några känner en brännande känsla på huden och andra känner en dov smärta i kärlet. Det mesta av obehaget och smärta är normalt borta inom en eller ett par dagar.

Vad är viktigt att tänka på innan behandlingen?

Att inte vara i solen, varken ute eller i solarium, använda brun-utan-sol eller färgspray 4 veckor innan en behandling.

Om du ska behandla ben/benen, tag gärna med stödstrumpor som slutar vid knä eller högre upp om området är över knä.

Vilka personer kan vi inte behandla med Diod laser?

 • Gravida eller ammar.
 • Har eller har haft hudcancer.
 • Använder mediciner eller hälsopreparat som gör din hud ljuskänslig.
 • Har vistats i sol de närmaste 4 veckorna.
 • Genomgått kemisk peeling de senaste 4 veckorna.
 • Har behandlats med någon form av A-vitaminpreparat som Accutane eller aknebehandling de senaste 6 månader.
 • Har diabetes som inte är under kontroll.
 • Har keloidärrbildning.
 • Skör hud.
 • Medicinerar med blodförtunnande läkemedel.
 • Har/haft blödarsjuka.
 • Använt steroider de senaste 3 månader.

Vad ska jag tänka på efter behandlingen?

Efter behandlingen uppstår oftast en rodnad och svullnad på huden som bruka lägga sig efter några dagar. Kan även uppstå ett blå & lila märke som försvinner efter 5-15 dagar. När märket börjar blekna, kan huden få en rostbrun missfärgning som det kan ta 3-6 månader innan den bleknar. I vissa fall kan det även uppkomma en blåsa eller skorpa på det behandlade området som vanligtvis läker ut efter 5-10 dagar.

De 3 första dygnen efter behandling i benen bör du använda stödstrumpor, blodflödet och vätska fördelar sig så jämnt som möjligt och svullnaden lägger sig fortare och bästa resultat uppnås.

4-5 dagar efter behandlingen är det bra om man skyddar det behandlade området genom att inte utsätta sig för varma bad, idrotta eller annan pulshöjande träning, massage, bastu, havsbad/pool mm.  

Skydda även det behandlade området i 4 veckor med kläder eller SPF (sol faktor) 50, annars finns risk för hyperpigmentering i huden.

Skicka vänligen in ett kostnadsfritt bedömningsformulär vid fler frågor!

Scroll to Top