Sklerosering

Vad är Sklerosering ?

Skleroseringsbehandling innebär att ett skleroserande medel (Aethoxysklerol) sprutas in i kärlet och skapar en kraftig inflammation i de inre väggarna så kärlen klibbar ihop och skrumpnar. Blodet måste då söka sig andra vägar och det blå ådernätet bleknar så småningom och försvinner.
Behandlingen gör inte särskilt ont men det kan svida eller sticka lite. 

Ådernät/ ytliga blodkärl i ansiktet behandlas med Diodlaser.

Vad ska jag tänka på att ha med vid/ efter skleroseringen?

– Ta med stödstrumpor att använda efter, om du inte redan använder det.

– Du rekommenderas att använda stödstrumporna i 2- 4 veckor efter. Långa stödstrumpor är bra att använda om det är kärl på låret/ låren som behandlas.

– Det går bra att köra bil efter behandlingen.

– Ta det lugnt med att stå eller gå för mycket och ha gärna benen i högläge samma dag.

– Dagen efter går det bra att stå mycket bara man använder sina stödstrumpor som slutar vid knä eller högre upp om området är över knä, hård träning och bastubad bra att undvika i fyra till fem dagar.

– Om man vistas i sol är det nödvändigt att använda sol faktor 50.

– Det går bra att göra allt hushållsarbete från dag 2, men använd knästödstrumporna.

När syns resultatet efter skumbehandling? Biverkningar?

Man ser direkt en rodnad efter skumbehandlingen, och ofta får man små blåmärken. Med tiden blir kärlen mindre synliga och försvinner inom 1 – 12 månader beroende på kroppens egna läknings förmåga. Det kan behövas ytterligare en till två behandlingar. Man räknar med att det försvinner ca. 60 – 80 procent av de kärl som behandlats.

Inte så sällan kan man få bruna fläckar, det är pigmentering som uppstår p.ga hemosiderin en nedbrytnings produkt av hemoglobinet (blodet i behandlade kärlet) men de bleks bort med tiden.

Denna behandling görs utan bedövning och man går hem direkt efter behandlingen.

 

blodkärl
Scroll to Top